Първичната дезинфекция в свинекомплекса в село Никола Козлево е завършила. В момента се демонтира оборудването в халетата, а след това предстои нова дезинфекция. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия д-р Наташа Баева, началник-отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Шумен.

Д-р Баева допълни, че на територията на област Шумен няма регистрирани нови случи на Африканска чума по свинете в свинеферми и кланици. „Под контрол е Хибридния център по свиневъдство, свинеферми, трите кланици (две във Велики Преслав и една  Радко Димитриево). Лекарите в тези комплекси дават ежедневна информация за смъртността, взимат се проби, които се изпращат за изследване. На този етап няма положителни от тях за болестта“, обобщи д-р Баева.

Тя каза още, че три нови случаи на АЧС са регистрирани при диви свине, които са отстреляни в горските стопанства в Смядово и Преслав.

По отношение на болестта инфлуенца д-р Баева съобщи, че в областта има 13 комплекса, които отглеждат птици. Всички те се проверяват дали изпълняват мерките за самоконтрол и биосигурност. „Тези птицекомплекси отговарят на изискванията от старата Наредба, дадени са им предписания, които трябва да изпълнят до юли месец 2020 г., за да отговорят на новите изисквания за биосигуронст, въведени в началото на тази година. След това ще бъдат проверени и ще им бъде даден съответен статут“, обясни д-р Баева.

На заседанието на Областната епизоотична комисия, ръководено от заместник областния управител Петко Шаренков, стана ясно още, че при направените проверки не са открити нерегламентирани пазари за животни, които бяха забранени в Шуменско през януари. Представителите на общините докладваха, че жителите им са информирани за опасностите от АЧС и инфлуенца и всички спазват разпореждания, за да не се разпространяват болестите.

На територията на областта продължава да важи забраната за търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине и птици и тяхното отглеждане на открито.

ШУМ.БГ