Кметовете на Шумен, Търговище, Разград, Нови пазар, Попово и Лозница ще търсят съдействието на държавата за доизграждането на водоснабдителната система „Дунав”. Те ще изпратят искане до Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите за завършване на този крупен инфраструктурен проект, който ще осигури водоснабдяване на всички населени места.

Около това решение са се обединили кметовете на шестте общини днес по време на работна среща в Попово, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

Причина за провеждането й е трайната тенденция към засушаване, намаляването на водните количества в язовир „Тича“, непрекъснатите аварии по довеждащия водопровод и силното редуциране на капацитетите на останалите водоизточници.

В срещата е участвала инж. Стефка Божанова – един от проектантите на Водоснабдителната система „Дунав”, която е представила характеристиките и особеностите на системата, нейните предимства и недостатъци, основните проблеми при експлоатацията и поддръжката й. 

Управителят на „Водоснабдяване – Дунав” инж. Стоян Иванов е подчертал, че основните предимства на системата са водоизточниците със сравнително постоянен дебит, който достига 200 л/сек. и не се влияе от засушавания и други климатични промени, както и добрите питейни качества на водата, която има необходимост единствено от дезинфекция.

Според него е необходимо да се направят задълбочени технико-икономически проучвания и да се даде експертна оценка след задълбочен анализ на екип от специалисти дали дострояването и експлоатацията на Водоснабдителна система „Дунав” е целесъобразно.  Инж. Иванов смята, че системата може да предостави вода с конкурентна себестойност спрямо местните водоизточници, ако работи с оптимален капацитет и се направи оптимизация, рехабилитация и доизграждане на системата.

Кметовете на общините са се обединили около идеята, че възстановяване на водоподаването през съществуващите участъци на система „Дунав”, съчетано със скоростното цялостно завършване на първоначалния проект, ще даде едно трайно и устойчиво решение на всички въпроси, свързани с водоснабдяването на населените места. В същото време пълното натоварване на тази водопреносната мрежа ще даде възможност и за оптимизация на цените към крайните потребители, съчетано с възможност за централизиран контрол върху качеството на питейната вода.

ШУМ.БГ