Утре, 13 февруари в концертната зала „Проф. Венета Вичева“ от 18.35 ч. шуменската Симфониета ще изнесе концерт “От сърцето на Европа”. Той се посвещава на 170-годишнината от основаването на първия български оркестър и 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен. На диригентския пулт ще застане носителят на редица наши и международни награди - шуменецът Светломир Златков, а солист е пианистът  Симеон Гошев.

Преди репетицията си днес двамата дадоха пресконференция, на която споделиха, че идеята им заедно да направят концерт в Шумен е отдавнашна.

“Това е добър повод да отбележим двете годишнини за най-стария български оркестър в България и 250 г. Бетовен. Ще бъде  интересно преживяване. Подготвили сме рядко изпълнявана програма в Шумен и България”,  каза Светломир Златков. На сцената ще звучи Трети клавирен концерт на Бах, увертюра „Прометей” и Симфония № 7 на Лудвиг ван Бетовен, Бела Барток – Румънски танци и Концерт за пиано и оркестър № 3 - първо изпълнение в Шумен.

Светломир Златков е роден в Шумен и от шестгодишен започва обучението си по пиано при Ралица Димова в ОШИ “Ан. Стоянов”. Още като ученик проявява интерес към дирижирането. На 17 години започва да работи със Славил Димитров, под чиято опека застава на пулта на концерти с Градския духов оркестър и Симфониета Шумен, и хор Симеонис. Носител е на много национални и международни награди. Понастоящем е асистент на хоровия директор на Виенската опера, а от началото на 2019 г. води подготвителен клас по дирижиране на Виенския музикален университет. Последната му награда е спечеленото трето място на Конкурса за оркестрови диригенти на Европейския съюз, който се проведе наскоро у нас.

Пианистът Симеон Гошев е познат на шуменската публика като участник и носител на награда от  МК “Панчо Владигеров”. "Познавам добре града, оркестъра и културата на Шумен и благодаря за поканата да участвам на шуменска сцена, сподели пианиста. Гошев завършва средното си образование в музикалното училище в София, а после специалност пиано в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, където живее от 10 години.

ШУМ.БГ