450 дка с лозя се обработват и отглеждат в община Шумен. 150 дка от тях са в землището на Шумен, останалите в землището на Царев брод.

Цифрите посочи един от големите винопроизводители в Шуменско Цанко Станчев, на чиито лозов масив бе извършена благословия на насажденията от отец Николай. Бе изпълнен и ритуал по зарязване на лозята за Трифон Зарезан за берекет. 

„Направихме справка и се оказа, че обработваемите площи с лозя са намалели изключително много в годините. Преди 30 години в областта се отглеждаха масиви с над 60 000 дка лозя, а в общината - около 15 000 дка“, каза Цанко Станчев.

Според него два са основните проблема пред лозарството в България. „Първият проблем е  липсата на работна ръка, която да желае да участва в този процес, който изисква време и усилия. Друг основен проблем, който вече е много тежък, е ниската стойност на субсидията, която се дава за отглеждането на лозя. В Румъния субсидията е 200 евро на дка, в България 14,5 евро“, каза още Цанко Станчев.

По думите му разходите за отглеждане на лозе стават все по-големи от приходите и това прави бизнеса неефективен. „Има и лоши години. Миналата година имаше много хубав плод, но бе много малко. Реколтата беше на половина от това, което трябва и разходите превишават приходите от лозята. А цената на виното, което продавам от години е 3 лв. за литър“, допълни Цанко Станчев.

Той пожела на всички лозари търпение и воля, за да запазят насажденията. „Лозарството винаги е бил труден занаят, но в България става все по-труден. Затова пожелавам на всички колеги търпение. Това е вековен поминък и трябва да се запази. Лозето иска не само ръчен труд и работа, но и много ум, за да се запази“, зави Станчев

Поздравления по повод празниците на 14 февруари отправи и кметът Любомир Христов, който заедно със заместника си Боян Тодоров и секретаря на общината Диян Димитров участва в ритуала по зарязване на лозята.

„Използвам случая да поздравя всички лозари и винопроизводители. Пожелавам им една успешна година, в която да могат да реализират всичко произведено, защото този бизнес с всяка година става по-труден“, пожела кметът Любомир Христов. Той отправи поздрав и към археолозите, които също празнуват днес.

Градоначалникът поздрави и Цанко Станчев, който на 14 февруари празнува и рожден ден. За повода той му подари ножче от Франция, с което работят тамошните лозари.

ШУМ.БГ