Отборът на „Локомотив“ Горна Оряховица триумфира с купата на България по хандбал за младежи до 19 години (М19) на турнира, състоял се в Шумен. Второто място остана за „Спартак“ Варна, трети е отборът на „Фрегата“ Бургас, четвърти се наредиха момчетата от „Шумен“. 

В зала „Плиска“ тези четири отбора изиграха много оспорвани мачове и доказаха, че това са най-силни формации в тази възрастова група. До финалите тимовете достигнаха след квалификации, а в Шумен играха по системата „всеки срещу всеки“.

Тимът от Горна Оряховица не допусна нито едно поражение в двубоите вчера и днес и заслужено спечели трофея.

Останалите три отбора имаха равни шансове да спечелят медали от надпреварата. С малко повече късмет отличията стигнаха до отборите от Варна и Бургас. Въпреки че останаха четвърти домакините от „Шумен“ изиграха много силни двубои. Те загубиха само с гол от „Фрегата“ (24:25) и с четири от „Спартак“ (28:32). Самото класиране на шуменци на финалите в турнира също е успех, защото отборът в по-голямата си част е съставен от момчета на 15 и 16 години.

„За мен представянето ни беше много силно. Момчетата са с три и четири години по-малки от възрастовата група, в която бе турнирът. Това си оказа влияние, но играчите се раздадоха и малко не им достигна за медали“, коментира след приключването на мачовете треньорът на тима Десислава Илиева.

Голмайстор на турнира с 32 попадения стана шуменският хандбалист Андрей Жечев. Той попадна и в идеалната седмица на надпреварата. В отбора на звездите влязоха още: Стефан Димитров, Михаел Иванов, Велизар Даскалов от „Локомотив“ ГО, Тодор Милев и Александър Николов от „Спарта“, Атила Хасан от „Фрегата“.

Наградата за най-добър вратар получи Николай Петров от „Спартак“, а тази за най-добър защитник Николай Генов от „Локомотив“. За най-полезен играч на турнира бе определен Михаел Иванов от състава на „Локомотив“.

След като приключи надпреварата за купата на терена в зала „Плиска“ излязоха най-малките хандбалисти на тимовете от „Шумен“, „Локомотив“ Каспичан и „Кубрат“. Момчетата и момичетата до 11 години играха мачове от зона „Черно море“. С две победи от зала „Плиска“ си тръгна отборът на „Кубрат€ той победи „Локомотив“ с 26:7 и „Шумен“ с 19:11. В третия мач „Шумен“ се наложи над „Локомотив“ със 17:6;

ШУМ.БГ