Гърция ще прехвърли мигранти, които са пристигнали незаконно на нейна територия след 1 март в северния град Сяр, и планира да ги депортира обратно в собствените им страни, заяви министърът по миграцията Нотис Митарачи, цитиран от "Ройтерс".

Хиляди мигранти се запътиха към Гърция, след като Анкара обяви на 28 февруари, че ще пусне мигрантите да минат през границата ѝ за Европа, въпреки ангажимента да ги държи на своя територия по силата на сделка с Европейския съюз от 2016 г.

Стотици успяха да влязат в Гърция, много от тях по море до Лесбос или други гръцки острови. Анкара и Атина се обвиняват взаимно за използването на прекомерна сила по общите им граници, където през последните дни имаше сблъсъци между силите на реда и мигранти.

"Нашата цел е да ги върнем в техните страни", каза Митарачи пред Атинската информационна агенция. Той освен това обясни, че мигрантите, които са влезли в страната преди 1 януари 2019 г. и живеят на островите, ще бъдат прехвърлени в континентална Гърция в идните дни.

На 1 март Гърция обяви, че няма да приема нови молби за предоставяне на убежище за месец след струпването на мигранти на границата ѝ. Правозащитни организации критикуваха това решение.

Турция обвини гръцките сили, че са застреляли един мигрант и са ранили петима други, което Атина отрича. Гърция пък заяви, че турската полиция използва сълзотворен газ, за да помогне на мигранти незаконно да преминат на нейна територия.

Промяната в политиката на Турция дойде, след като 33-ма турски войници бяха убити от подкрепяни от Русия сирийски правителствени сили при въздушен удар в Сирия.

"Ситуацията днес е спокойна. Вчера спряхме група от 150 мигранти. Ще бъдем тук колкото е необходимо", каза пред "Ройтерс" полицейски служител.

След няколко дена, в които мигранти пристигаха по море, в четвъртък не се задаваха никакви лодки към Лесбос. Островът вече приютява над 20 хил. търсещи убежище, много от които живеят в мизерни условия в претъпкани лагери.

Дневник