Правителството на Италия постави под блокада заради коронавируса 16 милиона души в драматично усилие да спре заразата, която буквално експлодира в страната за 2 седмици. В събота потвърдените случаи се увеличиха с над 1200 до 5883 души, а починалите скочиха с още 50 до над 230.

Досега под ограничения бяха поставени около 50 хиляди души.

Общо 15 провинции са под строг режим до началото на април. Затворени са спортни зали, басейни, музеи, ски курорти, нощни клубове, кина, отменени са сватби, а погребенията ще се извършват само в най-тесен кръг.

До 3 април от новите мерки са засегнати финансовата столица на страната Милано, както и Венеция, която е един от най-популярните туристически обекти в света. "Разбираме, че тези мерки ще наложат хората да правят жертви, понякога малки, понякога големи, но сега е моментът да поемем отговорност за самите себе си", заяви премиерът Джузепе Конте.

С изключение на особено спешни случаи напълно е забранено влизането и излизането от Ломбардия, където живеят 10 милиона души. Останалите засегнати провинции са Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Песаро и Урбино, Алесандрия, Асти, Новара, Вербано Кузио Осола, Верчели, Тревизо и Венеция.

Ресторантите ще могат да работят от 6 до 18 часа, но клиентите им трябва да седят поне на 1 метър един от друг.

На жителите е наредено да остават вкъщи колкото може по-дълго, а нарушителите на карантината са заплашени с 3 месеца затвор.

Културните събития се отменят, а спортните състезания ще се играят без публика, като президентът на италианската футболна асоциация призова всички мачове да бъдат отложени.

Властите започват да наемат пенсионирани лекари в опит да овладее кризата.

Дневник