Хронологията на строежа на Унгарския парламент, както и впечатляващата му архитектура, са представени във фотоизложба, подредена в къща музей „Лайош Кошут“, съобщи на сайта си РИМ-Шумен.

Експозицията показва декорацията в сградата - от керамиките, през стъкларското изкуство, стенописите, ювелирното изкуство, дърворезбите и мебелите. Строеното в продължение на 17 години (1885–1902) импозантно творение е изградено в неоготически стил по проект на Имре Щейндл. Палатът притежава смайващи размери – на дългата 265 метра и широка 123 метра сграда 29 врати осигуряват индиректен достъп до 262 номерирани помещения. При завършването му е считан за един от най-големите парламенти в света.

Изложбата „Унгарският парламент  - архитектура“ е подредена по случай националния празник на Унгария. Изготвена е от Музея на Народното събрание на Унгария със сътрудничеството на Министерството на външните работи и външноикономическите връзки,

Изложбата се организира със съдействието на Унгарския културен институт и може да бъде разгледана до края на месец април в мемориалната къща.

ШУМ.БГ