Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че споразумението между Турция и Европейския съюз трябва да бъде актуализирано, взимайки предвид събитията в Сирия, предаде "Ройтерс". По думите на турския първи дипломат Анкара е готова да работи конструктивно по въпроса.

В интервю за държавната информационна агенция "Анадолу" Чавушоглу заяви, че визовата либерализация и актуализирането на митническия съюз на страната с ЕС трябва да бъдат приложени, за да се подпомогне решаването на мигрантския въпрос.

Късно в понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган напусна срещите в Брюксел с лидерите на ЕС и НАТО без общо изявление и съвместна пресконференция, както беше планирано.

Напрежението се засили заради съдбата на десетки хиляди мигранти, опитващи да влязат в Гърция, откакто Анкара заяви миналия месец, че вече няма да опитва да ги задържа на турска територия.

Турция подслонява около 3.6 милиона бежанци от Сирия и ограничи миграцията към Европа по силата на споразумение с блока от 2016 г. в замяна на миларди евро. Анкара обаче обвинява ЕС, че подкрепата му е недостатъчна.
"Кризата, идваща от Сирия, с нейните хуманитарни и свързани със сигурността аспекти застрашава нашия регион и дори цяла Европа", заяви Ердоган след пристигането си за разговорите в Брюксел. "Никоя европейска страна не може да си позволи лукса да остане безразлична", допълни той. "Очакваме конкретна подкрепа от всички наши съюзници в борбата, която Турция води сама. НАТО се намира в критичен период, по време на който трябва ясно да покаже подкрепа", каза още турският президент.

"Събитията на гръцко-турската граница ясно говорят за политически мотивиран натиск върху външната граница на ЕС", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди разговорите с Ердоган. "Намирането на решение на тази ситуация ще изисква намаляване на натиска върху границата", допълни тя.

Фон дер Лайен отбеляза, че в следващите дни и седмици пълният текст на споразумението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи ЕС и Турция имат общо виждане за събитията досега, но се разминават в тяхното тълкуване.

Дневник