В момента няма яснота кой държавен орган трябва да следи да няма спекула с цените на основните храни и лекарства, докато страната е в извънредно положение заради разпространението на коронавируса, но провинилите се, ще бъдат строго наказани. Това се разбра от гостуване в "Нова телевизия" на министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

България е в извънредно положение от петък и то ще продължи до 13 април. Целта е да се ограничи разпространението на новия коронавирус, от който вече са заразени над 60 души, а двама починаха.

"Това, че сме в криза не дава право да се използват подобни практики. Мерките на държавата ще са строги", обяви тя. Сачева допълни, че за момента не се мисли за въвеждане на пределни цени на стоките. Тя поясни, че все пак на един свободен пазар търсене и предлагането определят цените. "Известно повишаване на цените не е неоправдано, но при драстични скокове и спекула и държавата ще осъществи контрол", каза социалният министър. Попитана, към кого да се обръщат хората при такива случаи, тя допълни, че предстои да бъде пуснато съобщение по темата.

Службите за социален патронаж ще започнат да снабдяват с хранителни продукти и хората, поставени под карантина, заради коронавируса, каза още Деница Сачева. Тя допълни, че за момента те обслужват 43 500 души.

За поемането на обслужването на хората под карантина, общинските служби за социален патронаж ще получат допълнителни до 20 млн. лева. Сачева уточни, че общините сами ще се ориентират кои хора имат нужда от такава помощ.

По повод искането на БСП държавата да обяви замразяване на плащанията за битови разходи, докато извънредното положение приключи, министърът обяви, че още е рано да се взима подобно решение. Същото важало и за плащането на данъци и осигуровки. За данъците специално, срокът за плащане с отстъпка, щял да бъде удължен.

"Трябва да се преценят приходите, за да има хората откъде да получат пари. Няма как ако няма приходи, да има плащания. Нужен е баланс. Зависи всичко от ситуацията, готови сме да взимаме решения", обобщи Сачева.

Тя обясни, че за момента правителството не смята да иска от банките да проявят разбиране и да не изискват вноски по заеми и кредити, докато е в сила извънредното положение, но изрази мнение, че финансовите институции сами щели да намерят гъвкави схеми.

В отговор на въпрос министърът обяви, че днес ще има повече информация кои бизнеси и при какви условия ще могат да кандидатстват за това, държавата да поеме за месец плащането на 60% от заплатите на техния персонал. На първо време парите щели да дойдат от парите за изплащане на помощите за безработни, които били достатъчни.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов обяви, че компаниите, които доказано са засегнати от извънредното положение заради коронавиуса, ще могат да кандидатстват пред Агенцията по заетостта за субсидирането на заплатите. Той подчерта, че мярката е краткосрочна, но ще даде глътка въздух на фирмите, така че да не съкращават служители.

Попитана дали рисковите групи хора могат да не ходят на работа, министърът каза, че такава заповед има само за държавната администрация. Според нея от вкъщи могат да работят бременни жени, жени в процедура по инвитро, хора над 60 години, родители на деца до 8 клас, нямащи на кого да ги оставят, както и тези, които се грижат за свои роднини. Сачева допълни, че този подход се препоръчва и на работодателите, но няма как те да бъдат задължени.

Деница Сачева призова гражданите да не посещават офисите на службите за социално подпомагане. Тя допълни, че сроковете за всички документи, издавани от тях ще се удължат, като предстои и електронно подновяване на документи.

Дневник