Германия отдели половин трилион евро гаранции за бизнеса - парите са част от плана ѝ в четири точки за борба с икономическите последици от коронавируса.

"Имаме финансовата сила да преодолеем тази криза", каза финансовият министър Олаф Шолц. "Всичките ни оръжия са на масата." Икономическият министър Петер Алтмайер уточни, че държавните гаранции в размер на половин трилион евро, предвидени банката за развитие, са едва началото и горна границата на финансирането няма да има.

Министърът на правосъдието и защитата на потребителите Кристине Ламбрехт коментира, че е възможно да бъде временно замразено задължението за обявяване на фалит при липса на ликвидности. "Искаме да избегнем компаниите да се окажат принудени да обявят фалит, защото обещаната от правителството помощ не е дошла на време" заради административни процедури, посочи Ламбрехт.

Министерството на икономиката обяви от своя страна, че вече не очаква икономически растеж през първото тримесечие поради отражението на коронавируса върху икономиката, предаде "Ройтерс". Ведомството не очаква стабилизиране преди третото тримесечие най-рано. Финансовото министерство ще представи предварителен бюджет за 2021 г. и за средносрочното планиране до 2024 г. в сряда, но в него няма да са включени разходите за коронавируса, обясниха двама източници на "Ройтерс", пожелали анонимност.

Икономисти приветстваха плана на Шолц и Алтмайер. "Федералното правителство казва: "Ще направим каквото е нужно", коментира Улрих Катер от "ДекаБанк". "Точно такива новини могат да спрат снижаването на очакванията".

Мерките против вируса

Междувременно днес Германия реши да затвори несъществените магазини и да въведе забрана за събиране на места за вероизповедание. Всички други търговски обекти, с изключение на супермаркетите и други магазини за хранителни стоки, аптеките, пощенските станции, спестовните каси, медийните издателства, фризьорските салони, ще трябва да бъдат затворени, според изявление, публикувано след заседание на германския канцлер с ръководителите на 16-те германски провинции.

Ограничава се работата на ресторантите и се въвеждат драстични ограничения върху туризма. Ресторантите ще бъдат затворени след 18 ч. Баровете, дискотеките, театрите, концертните зали, музеите също ще бъдат затворени на цялата територия, както и публичните домове.

Срещите на различни асоциации, спортните клубове, музикалните училища или занятията в обществените университети са също забранени. Седмичните пазари обаче ще могат да продължат да се организират, като най-често те са в събота и обикновено привличат много хора. Ще има и нови правила за "нощувките на територията на страната само за съществени цели и експлицитно не за туристически цели", предаде ДПА.

Германският канцлер Ангела Меркел бе обвинена от някои, че се е забавила с новите мерки. В Германия заразените са близо 5000, а починалите са 12.

Дневник