Учени от Австралия публикуваха в списание Nature Medicine, че са установили как имунната система се бори с коронавируса. Според заключнията им механизмът за одравяване от COVID-19 е като този при грипа.

Най-важното е, че познанието за това как се държи имунната система помага за изработването на ваксина, обяснява проф. Катрин Кедзиелска, единият от авторите на статията.

След възстановяването на десетки хиляди заразени е ясно, че човешкит организъм може да преодолее заразата. Но за пръв път екипът от института "Питър Дохърти" в Мелбърн посочва четири типа имунни клетки, с чията помощ се води тази борба.

Данните им са на базата на леки и умерено тежки случаи на хора, които преди да се заразят, не са имали здравословни проблеми.

Проф. Кедзиелска посочва пред Би Би Си, че с колегите ѝ са успели да установят цялостния механизъм на имунна реакция при 47-годишна жена от китайския град Ухан. Тя е била в болница в Австралия и се е възстановила за 14 дни.

Три дни преди да започне подобряването на състоянието ѝ, в кръвта са регистрирани специфични клетки, които се появяват по същото време и на същото място след разболяване от грип.

Да установиш кога се задействат имунните клетки може да помогне да се предвиди поведението на вируса и развитието на болестта, казва проф. Брус Томпсън от Технологичния университет "Суинбърн" в Мелбърн. "Когато знаеш кога вирусът реагира, можеш да прогнозираш на каква фаза от възстановяването на пациента си."

Според проф. Кедзиелска сега е важно да установят защо при по-тежките случаи имунната реакция е по-слаба, за да се помогне да бъдат защитени такива пациенти.

Институтът "Питър Дохорти" първи в света успя да възпроизведе през януари коронавируса извън Китай. За дейността му бяха отпуснати допълнителни средства от правителството на Австралия и от дарители, включително китайския милиардер Джак Ма.

Дневник