Много компании ще пострадат силно от кризата с коронавируса в Германия и обявяването на несъстоятелност е въпрос на седмици за някои от тях. Това казва в интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Щефан Гент, който оглавява основната търговска камара на Германия "Ханделсфербанд Дойчланд".

"Само допреди седмица" бе напълно немислимо, че бизнесът в страната може да се изправи пред такива предизвикателства, това се вижда и в Италия и Австрия, казва Гент, чиято организация представлява 300 хил. работодатели, допринасящи за БВП с 535 млрд. евро годишно. Ако в някои от тях загубите са малки (търговията с храни), в други като текстила, мебелите, електрониката, парфюмерията и други приходите вече се сриват наполовина спрямо обичайните нива.

Загубите в хранителната сектор така не са сериозни, но извън него търговията е отчела загуби от 1.15 млрд дневно.

"Помощен пакет" от правителството не би бил достатъчен, за да се покриват обичайните разходи на фирмите, обяснява Гент. Нужни са "директни плащания" към големите търговски вериги, но и към малкия и средния бизнес, вероятно с помощта на банките, смята той.

Текстилният бранш е особено силно засегнат - дрехите за новия сезон са пристигнали и идеята беше сега да започнат да се продават. "Тези дрехи човек вече не може да ги купи през есента. Там проблемът е най-спешен." При това, парадоксално, онлайн продажбите не се увеличават - напротив, в текстилния сектор са спаднали с 20-30% в последните седмици. Доста от търговците в сферата просто няма да се възстановят, смята той.

Дневник