Кметовете на общините чрез кметовете на населените места събират информация за пристигнали български граждани на територията на област Шумен от страни с потенциален риск. Събраната информация се съобщава на РЗИ и на ОД на МВР за поставяне на тези граждани под карантина.

Тази мярка е дискутирана днес на работна среща при областния управител Стефан Желев за координиране действията на РЗИ, ОД на МВР, МБАЛ Шумен и ЦСМП относно изпълнението на заповедта на министъра на здравеопазването, с която бяха въведени противоепидемични мерки в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

На срещата е станало ясно още, че РЗИ съвместно с ОД на МВР продължават ежедневните проверки на тези, които трябва да спазват 14-дневната карантина. Предстои РЗИ съвместно с общините и ОД на МВР да започнат проверки по детски площадки, паркове, площади и други обществени места за недопускане струпване на хора.

Контролните органи пък са започнали проверки по търговските обекти и аптеките за недопускане спекулативно увеличаване на цените и за спазване на санитарно-хигиенните изисквания. 

По-късно от община Шумен съобщиха, че кметът Любомир Христов е издал заповед с още превантивни мерки срещу разпространението на коронавируса на територията на общината.

Освен разпореждането кметските наместници да издирват жители на населените места в общината, които са се върнали от посочените държави с потенциален риск те трябва да уведомят своевременно общината с писмено заявление, което съдържа трите имена на лицето/лицата, точен адрес, държава, от която пристигат, както и датата на връщане в България. Това трябва да става и в случаи на нарушаване на противоепидемичните мерки от хората, които са под карантина. При тях също веднага трябва да се уведоми общинската администрация, която ще изпрати информацията до РЗИ-Шумен и до ОД на МВР в Шумен.

Кметовете и кметските наместници са тези, които ще следят и за недопускането на посещения и събирания на повече от двама възрастни жители на открити и в закрити обществени места.

ШУМ.БГ