Селекционери от фестивалите в Кан, Берлин, Венеция, Локарно, Black Nights в Талин и много други обединяват усилия в създаването на онлайн фестивала за късометражно кино My darling qarantine. Той започна на 16 март и е създаден с благотворителна цел по време на епидемията от коронавируса COVID-19.

Домакин е платформата за късометражно кино Talking Shorts, която ще помогне за набиране средства в борбата срещу COVID-19 и в подкрепа на онези хора и събития, които бяха засегнати от пандемията.

Инициативата за фестивала е на Енрико Ванучи, консултант на късометражната програма на Венецианския фестивал и селекционер на Пазара за късометражно кино в Торино.

Фестивалът My darling qarantine Short Film Festival (MDQSFF) разчита на предложения с антиутопично съдържание от консултанти по късометражно кино за фестивалите в Кан, Берлин, Локарно и много други фестивали. Селекционери от засегнати събития, като например полския фестивал Short Waves, също помагат със своя опит.

Всяка седмица от понеделник до неделя фестивалът ще представя програма от седем филма, а публиката ще може да гласува за любимото си седмично заглавие. Зрителите са насърчавани да правят дарения чрез страницата GoFundMe.

Достъпната селекция през тази първа седмица включва "Пощенски картички от края на света"(реж. Константинос Антонопулос, Гърция, 2019) за гръцко семейство в търсене на изход от уединен остров в Средиземно море, където неочаквано е изправено пред перспективата за края на света. Филмът вече има добро фестивално присъствие с прожекции в Сараево, Тампере и Уинтертур, където спечели наградата на публиката през 2019 г., а прожекцията на MDQSFF е първата онлайн възможост за публиката да види филма.

Половината от даренията на зрителите ще отидат за Лекари без граници, обществена здравна организация, действаща в световен мащаб. Останалите 50% ще бъдат дарени в помощ на засегнатите културни институции и служители, които ще се сблъскват, както с организационни, така и с финансови затруднения през следващите месеци и години.

Дневник