Вселенският патриарх поиска от църквите по света да спрат богослуженията и всички други свещенодействия до края на март и да останат отворени само за желаещи да се молят, съобщи "Ройтерс".

Това спиране на работа до края на март се иска в момент, когато религиозни институции в България и по света ограничават дейността си, за да спрат разпространението на коронавируса. До момента Българската православна църква единствена на територията на страната не е обявявала ограничения за събирането на миряни във връзка с разпространението на коронавируса - това направиха джамии, протестантски църкви и католически храмове. Наред с въведените мерки за засилена дезинфекция от Светия синод обявиха допълнителни молитви, а тезата на църквата е, че "Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест".

Вселенският патриарх се счита за "пръв между равни" сред над 300 млн. православни християни по света. Тази му позиция обаче не се приема еднозначно в православния свят, където някои църкви или отделни части от тях са по-скоро под влиянието на Московската патриаршия.

С изявление, публикувано късно снощи, Вартоломей поиска миряните да ограничат излизанията, да останат по домовете си, за да пазят обществото. Манастирите ще продължат богослуженията си, но поклонници и посетители няма да се допускат. Самият Вартоломей ще се моли за целия свят и "бързото му облекчаване от това изпитание", продължава решението на патриаршията в Истанбул.

Нужно е "всеки да следва" тези инструкции, се казва в съобщението.

Дневник