Доставки за Северозападна Европа от руския петрол сорт Urals поевтиняха до 19 долара за барел. Това съобщи специализираната платформа за информация за суровини Argus Media. На такива цени руски петрол не се е продавал от февруари 2002 г.

Една от поръчките е дори за $18.64, или с $5.25 по-евтино от цените ден по-рано.

Значително понижение имаше вчера на Brent - с 24.1% до под $25 за барел. Само за две седмици този сорт се обезцени с повече от 40%, а спрямо началото на годината - три пъти (на 8 януари барелът струваше $72, днес леко се покачи до $24-$28 за майските фючърси).

Основната причина е ценовата война, която Саудитска Арабия започна малко преди кризата с коронавируса от китайска да избухне в световна. След това саудитците започнаха да атакуват с дъмпингови предложения за април региона на Северозападна Европа и Азия по рафинерии и търговци, които купуват и руски петрол. Офертите спрямо Urals са с $5-10 на барел по-ниски.

Данните на руското министерство на финансите показват, че при цени за руския петрол от $19 в бюджета не влизат около $2 млрд. месечно. Днес централната банка съобщи, че започва допълнителни продажби на валута на вътрешния пазар, за да стабилизира рублата, достигнала до курс 81 за 1 щатски долар. Обемите продавана валута ще зависят от несъбраните спрямо прогнозите приходи от петрол.

В сряда до 18-годишно дъно слезе и американският лек петрол, изгубил 20% до ниво $21.48 за барел - основно заради рухналото търсене, причинено от спирането на авиокомпаниите, транспорта и блокирането на населението на цели държави. Прогнозата на Goldman Sachs е, че до края на месеца глобалното търсене може да се свие с 8-9 млн. барела дневно.

"Пазарът се движи с големи скокове надолу в търсене на дъно, на което да се спре. Опасенията от глобален колапс са големи", коментира за "Ройтерс" Джийн Макгилиън, вицепрезидент на американската Tradition Energy. "Събитията се движат много бързо и имаме сблъсък на едно лошо събитие с друго", допълва Джон Сосър, вицепрезидент на Mobius Risk Group в Хюстън.

Това се случва в момент, когато саудитците обещават да увеличат от 9.7 на 12.4 млн. барела добива си от 1 април, а американските наличности от бензин и петролни продукти да са намалели с 6.2 и 2.9 барела съответно.

След загуба на 60% от цената за първото тримесечие (каквото не е виждано от 80-те години насам) от Goldman прогнозират между април и юни Brent да слезе до $20 за барел.

Дневник