От днес Националният осигурителен институт (НОИ) не приема хартиени заявления за преизчисляване на пенсиите от работещи пенсионери, съобщава БНР. На 258 хил. души в пенсионна възраст, които продължават да се трудят и имат стаж след 2018 г., ще се направи служебно преизчисляване, считано от 1 април. Други около 150 хил. работещи пенсионери, подали искане за преизчисляване, ще изчакат първо число на месеца след подаването на заявлението.

Автоматичното преизчисляване е разписано в Закона за извънредното положение. От НОИ напомнят, че обработката на данните отнема до четири месеца, но възрастните ще получат със задна дата разликата от преизчисляването.

Освен това решенията на ТЕЛК и на НЕЛК, които изтичат в периода на извънредното положение, автоматично ще бъдат удължени с два месеца след неговия край. Така хората ще продължат да получават пенсиите си за инвалидност, добавките за чужда помощ, без да се налага да предприемат действия в момента за преосвидетелстване.

Също от днес безработните не трябва да подават на хартиен носител документи в НОИ за изчисляване на обезщетенията. Данните ще постъпват по служебен ред от бюрата по труда, където хората се регистрират.

Дневник