16 самотни и семейни възрастни хора се възползват към момента от услугата, предоставяна от община Шумен и Областният съвет на Българския червен кръст, да купуват и доставят храни и лекарства.

Това съобщи за ШУМ.БГ председателят на БЧК-Шумен Пламен Петров. Той е на разположение на тел. 0889 42 55 55 за информация и приемане на поръчки.
 

“Създадохме добра организация, имаме и към 50-60 записали се доброволци, гарантирали своята готовност да извършват услугите. Те са на възраст от 18 до 45 г., част от тях ходят и на работа и доставките стават по предварително изготвен график. Самите доброволци са снабдени с подходящи облекла с отличителните знаци на БЧК и с лични предпазни средства – маски и ръкавици, каза Пламен Петров.

Засега обхванатите възрастни, които са изявили желание и звънят, са хора от 65 до 85-годишна възраст, а най-старият между тях е на 93 г. Петров сподели още, че има случаи, при които възрастните хора като разберат, че трябва да заплатят поръчаната от тях храна или лекарства се отказват.

Двама психолози на БЧК-Шумен консултират гражданите 

Психолозите Светлана Вълчева и Нора Станева и двете членове на Доброволния екип на БЧК при бедствия и аварии консултират гражданите за поведение в епидемиологичната обстановка и оказват подкрепа на изпаднали в повишена тревожност, каза Пламен Петров.

На горещата линия открита преди 4 дни Светлана Вълчева консултира гражданите на тел. 0896668008 във времето от 10 до 16 часа. Нора Станева консултира желаещите на тел. 0876835550 във времето от 13 до 17 часа.

ШУМ.БГ