Общо 2 500 души в момента са в болничен за поставяне под карантина, от тях 810 души са със съмнения за коронавирус. Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов пред Би Ти Ви.
Вече са установени 40 случая на хора, които не спазват карантината и те ще бъдат лишени от обезщетенията си, добави той.

Иванов посочи, че заради извънредното положение се очаква ръст на безработицата. "На първо място това са хората, които се връщат от чужбина. Повечето от тях са работещи там и те са едни от първите, които ще се обърнат към Агенцията по заетостта и съответно към нас", обясни той. Всички те имат право да получат 60% от осигурителния си доход като обезщетение, посочи управителят на НОИ и увери, че институтът има готовност да реагира.

"Достатъчно пари в НОИ, разбира се, има", каза Ивайло Иванов и посочи, че бюджетът на института е 12.5 млрд. лева. "От тях 438 млн. лева са за фонд "Безработица", а 1.3 млрд. лв. са за изплащане на различните видове болнични".

Около 700 души дневно в цялата страна регистрира НОИ като безработни, каза още той. Миналата седмица социалният министър Деница Сачева съобщи за увеличаване на безработните до 1301 души дневно. Иванов днес обясни, че има разминаване в данните, което идвало от разлика в сроковете, в които останалият без работа следва да се регистрира пред различните институции. Срокът за регистрация в Агенцията по заетостта срокът е 7 дни, а за регистрация в НОИ - 3 месеца. Сега е въведена промяна, така че с подаване на заявлението в Агенцията по заетостта, то автоматично то се подава и в НОИ.

Дневник