242 случая на заразени с COVID-19 към 17 ч днес отчете началникът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски на редовния си дневен брифинг.

От думите му стана ясно, че още една област е "заразена" - има открит случай и в Сливен.

Оздравелите са четирима.

    "Ние сме царе на изключенията. И нормата е изключение. Щом премиерът може да спазва - стои на едно малко парно в кабинета си, защото сме изключили климатика, щом той може да спазва, значи всеки може да спазва".

Така пък Мутафчийски отговори на въпрос за облекчаване на мерките като се разрешат индивидуалните спортове и разходките в парка.

Относно климатичните инсталации, генералът и друг път е заявявал, че е установено, че те разпространяват заразата и трябва да се изключат.

До края на май ще се намираме в по-лека ситуация, прогнозира още Мутафчийски.

    "Според математическия модел се движим в правилната посока. Откриваме само двама души от 11 заразени - според този модел. И въпреки това анализите показват, че вървим в правилната посока - рестриктивните мерки ще дадат резултат. Ще видите и в Банско какво ще стане", посочи.

Тестовете

Основното търсене на държавите в момента е на надежден истински бърз тест - посочи отново началникът на щаба на въпрос за масовия скрийнинг, който на този етап може да се осъществи с бързи тестове. За щаба обаче те не са достоверни, защото дават измамно спокойствие при негативен резултат, като по-късно се оказва, че пробата за COVID-19 всъщност е положителна.

    "5 милиона теста по 24 лева, сметнете го вие... Без никакъв смисъл. Сметнете го вие колко струва. Ще има смисъл чак накрая. Тогава ще се напише наука за това нещо. Сега не е време за наука, сега е време за действия", посочи Мутафчийски.

По негови думи частните лаборатории в София ползват абсолютно същите тестове за Covid-19 каквито използват и в Щаба. А информацията от пробите пристига „по същото време“ както и по официалните канали.

По повод появилите се вчера информации за хантавирус - бъдещ "бич" като коронавируса, от щаба днес обявиха, че в Китай го има още от средните векове. Ние също си имаме - в Северна България, като имаме между 5,10,12 случая годишно. Няма никакво отношение към ситуацията - категорични бяха експертите.
Да се удължат болничните

Ген. Мутафчийски обясни, че е направено предложение на министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични може да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус, но са на домашно лечение.

    "Да може да се издава болничен до 28 дни, защото сега могат да издават до 14 дни... 14-дневният срок (карантинен б.р.) изтича на доста хора и точно заради това взехме доста бързи мерки, за да им се удължи болничният до 28 дена, защото сме сигурни, че на 14-ия ден няма да са изчистени", добави той.

 Шефът на кризисния щаб посочи, че "инфекциозните легла в България са 747 с тенденция за разширяване до 1405".

    "След последната заповед, очакваме да ни предоставят пълна информация от всички области какви са наличностите на легла, защото тече трансформация във всяка болница", добави той.

А в отговор на въпрос каза, че психиатрията на ВМА не функционира като отделение за болни от коронавирус. А е отделена за военнослужещи, които имат нужда от инфекциозни заболявания, която вече не е интерес на широката публика. Високотехнологичната носилка на ВМА пък е е за особено опасни инфекции, като а коронавирусът не е в тази група, уточни Мутафчийски. Освен това каза, че не му е известно лекар от Центъра за спешна медицинска помощ да е бил поставен под карантина.

По време на брифинга беше съобщено още, че предстои среща със Светия синод за спиране на службите. Днес Митафчийски е разговарял по темата с вицепремиера Томислав Дончев.

Клуб Z