Американският президент Доналд Тръмп иска икономиката да "отвори врати" отново до Великден (който тази година в западния свят е на 12 април). Експерти по право обаче твърдят, че президентът има ограничени правомощия да върне гражданите на работа, да накара градовете да отворят държавните учреждения и местните бизнеси. Ето защо:

Кой взима решения за общественото благо

САЩ се управляват по федералистка система, което означава, че властта е поделена между националното и щатските правителства. Десетата поправка в конституцията дава на щатите полицейските правомощия и опазването на общественото благо. В ранните години на държавата те са водели борбата срещу епидемията от жълта треска.

По принцип "реакциите на бедствия са водени от щатите и подкрепяни от федералните власти", обяснява пред "Ройтерс" Стив Бънъл, който преди е бил адвокат към министерството на националната сигурност.

Подходът "от ниско към високо" е смислен, тъй като местните власти са най-добре запознати с проблемите на хората си, отбелязва и Джон Коен, бивш служител на същото министерство, който сега преподава в Джорджтаунския университет.

Може ли президентът да отмени блокажи и вечерни часове

Не. Администрацията може да даде насоки, но няма конституционните правомощия да отмени наредбите да хората да си стоят у дома - това е в ръцете на губернаторите на щатите, отговаря Робърт Чесни, преподавател по право на националната сигурност в Тексаския университет.

Политиките за социална дистанция, които Тръмп обяви на 16 март, бяха само насоки. Същото би важало и за нови, по-малко рестриктивни мерки. Но много хора се вслушват в думите на президента, така че той пак би могъл да повлияе на икономиката.

Може ли президентът да нареди на фирма да работи

Федерална агенция, която е част от министерството на националната сигурност, обяви някои бизнеси за "жизненоважни" - но документът освен това отбелязва, че щатските и местните власти "имат правомощия да въвеждат и изпълняват дейности" в отговор на пандемията в своите юрисдикции.

Това означава, че президентът на може да нареди на никого, който не работи пряко за федералното правителство, да прави каквото и да е до Великден, коментира Антъни Онсиди от кантората Proskauer Rose.

Извънредните правомощия

Има федерален закон, известен като Закона за националните извънредни положения - той дава на президента право да се справя с подобни ситуации, като пренасочва средства и отменя закони. Но този текст не му дава право да влияе пряко върху бизнеса и да му нареди да не спазва решенията на местната власт.

На 13 март Тръмп използва Закона на Стафорд, обявявайки извънредно положение, но то се отнася за природни бедствия.

Икономическият пакет

Вчера властите се споразумяха за план на стойност 2 трлн. долара за справяне с икономическите последици от вируса. Ето какви са основните му аспекти:

- 500 млрд. долара в преки плащания на хората - по две вълни чекове от по 1200 долара. Допълнителните пари за семейства с деца може да стигнат до 3000 долара за четиричленно семейство.

- до 500 млрд. в ликвидна помощ за индустриите под натиск, включително за авиолиниите.

- 250 млрд. за застраховки за безработица. Плащанията ще достигнат 600 долара седмично на човек и уволнените работници ще могат да ги получават в рамките на 4 месеца.

- 350 млрд. заеми за дребния бизнес.

- 100 млрд. за болници и здравната система като цяло.

- 150 млрд. за щатските, местните и индианските власти.

- 30 млрд. за образование.

- 25 млрд. за системите за транспорт.

- 30 млрд. за помощи за природни бедствия за местните правителства и организации с идеална цел.

Дневник