мъртните случаи в САЩ от епидемията от коронавирус може да достигнат 200 хиляди, а заразените - милиони, предупреди водещият правителствен експерт д-р Антъни Фаучи.

Пред CNN директорът на Националния институт за алегрии и инфекциозни заболявания говори за кризата, докато Ню Йорк, Ню Орилйнс и други многомилионни градове в страната умоляваха властите във Вашингтон за помощ до края на следващата седмица.

Центърът за контрол и превенция на заразните болести (CDC) посъветва в събота жителите на Ню Йорк, Кънектикът и Ню Джърси да не пътуват из страната в следващите 14 дни.

От 2010 г. насам грипът е убивал всяка година в страната между 12 и 16 хиляди души, сочат данни на CDC. Прочутата пандемия от инфлуенца убива в САЩ през 1918-1919 около 675 хиляди души.

В неделя починалите в САЩ надхвърлиха 2300, след като в събота броят им се удвои спрямо четвъртък. Броят на заразените е над 130 хил., което е повече от която и да е друга страна в света.

Гретчен Уитмър, губернатор на Мичиган, разказа, че скоростното разпространение на заразата  "кара стомахът ти да се свива". "Имаме сестри, които носят по цяла смяна една и съща маска, а се предполага, че я сменяш при среща с всеки пациент. Нужна ни е помощ и ни трябват хиляди кислородни апарти."

Ню Йорлийнс, който е сред очакваните нови огнища, заяви, че ще остане без респиратори около 4 април и властите в Луизиана не знаят дали изобщ още получат нещо от националните запаси от такива апарати. Опитахме да поръчаме 12 хиляди, а получихме 192, посочи губренаторът Джон Бел Едуардс през предаването Face the Nation на CBS.

Флорида, където живеят много възрастни хора от цялата страна, засега съобщава само за 200 нови случая и нито един нов починал. Жертвите там засега са 56.

Дневник