Дългоочакваната процедура за подмяна на довеждащия водопровод от язовир "Тича" до Шумен стартира. Конкурсът за изпълнител вчера бе качен на сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Новият тръбопровод ще е с дължина 26 948 метра и ще струва 56,871 млн. лв. без ДДС. Срокът за работа след старта на строителството е 2 години.

В заданието на ВиК е посочено, че тръбите ще са от чугун, стомана и високоплътен полиетилен. Те ще пресичат подруслово река Камчия 15 пъти и веднъж ще минат над нея. Също така са предвидени 7 преминавания през път І-7, както и един път под ЖП линията София - Варна. Ще се изградят множество шахти, въздушници и спирателни кранове.  

Обществената поръчка е разделена на 3 лота - за различни части от трасето. Първият е от яз. "Тича" до Ревизионна шахта "Търговище", вторият за участъка от Ревизионна шахта "Велики Преслав" до Помпена станция „1300“, и третият за тръбите от Ревизионна шахта "Търговище" до Ревизионна шахта "Велики Преслав" и от Помпена станция „1300“ до Напорен водоем "13000“ в кв. "Дивдядово".

Преди седмица "ВиК-Шумен" пусна друга обществена поръчка за подмяна на магистрален водопровод от Напорен водоем "13000“ до бул. "Ришки проход" в Шумен и така, при реализацията на двете, Шумен и Велики Преслав ще получават вода от "Тича" по изцяло подменени тръби.

Финансирането е със средства от Оперативна програма "Околна среда". По същата тече процедура и за изграждане на пречиствателна станция за питейни води на Шумен за 21,148 млн. лв. 

ШУМ.БГ