Шуменското ВиК обяви обществена поръчка за подмяна на водопроводни и канализационни тръби на обща стойност 11,880 млн. лв. С парите ще се сменят 10 034 метра довеждащ водопровод и 3 512 метра канализация.

Средствата са по Оперативна програма "Региони в растеж", по която ще се строят пречиствателната станция за питейни води и новия довеждащ водопровод от язовир "Тича". 

Конкурсът за изпълнител на строителните работи е разделен на два лота. Първият е за довеждащ водопровод и е с прогнозна стойност 8 489 517 лв. без ДДС. Вторият е за канализация и е за 3 391 937 лв. без ДДС.

Ще се подменят части от довеждащия водопровод на Шумен, които са сред най-компрометираните - от "Напорен водоем 13000", който е във високата част на "Дивдядово", до бул. "Ришки проход". Там в местността "Сусурлука" е мястото, на което стана голямата авария през януари.

От бул. "Ришки проход" по ново трасе ще се прекара нов водопровод до улица "Индустриална". Ще се подменят и 1770 метра от хранителния водопровод на кв. "Двидядово". Тръбите ще са от полиетилен с висока плътност (HDPE).

Частта за ремонт на канализационната мрежа предвижда дейности само в град Шумен. Ще се работи на над 10 участъка. Новите тръбите ще са с различен диаметър - от 125 до 1000 мм.

Срокът за подаване на документи за конкурса изтича на 27 април. Времето за извършване на строителството е 2 години.

От ВиК съобщиха за ШУМ.БГ, че предстои съвсем скоро да пусне и много по-голямата обществена поръчка за довеждащия водопровод от "Тича" до "Напорен водоем 13000".

ШУМ.БГ