Константин Желев работи в търговията с мебели повече от 15 години. Към настоящия момент е мениджър проекти на “Кухни PREGO” за гр.Шумен и създател на студио за интериорен и продуктов дизайн OptimalDesign.

Разговаряме с него във връзка с новата организация на работа относно бизнеса с мебели и обзавеждане, както и нагласите на клиентите.

Сложна е ситуацията в момента. Имате ли представа, до колко тя ще промени пазара на мебели и интериорен дизайн?

По принцип, нашите проекти са дългосрочни и към момента не сме усетили спад в работата, въпреки че напоследък се създава усещането, че ще настъпи потоп. Тези от хората, които са започнали да правят нещо по своя дом, ще го довършат. Колегите, които ще спрат работа, са тези с големи серийни производства, тъй като там цените са разчетени на 24-часови смени без прекъсване на работния процес. При тях проблеми ще има заради прекъсване на връзката клиент-магазин и според мен само online продажбите няма да могат да запълнят капацитета. Може би, по-голямо влияние им оказва нарушения график на доставките, тъй като почват да липсват някои от материалите. При нас е различно, защото работим кухни по проект на клиента, което изисква много време за проектиране, изработка и монтаж и нямаме нужда от обеми.


 
Как работите към момента вие?

Дали ще съм в офиса или вкъщи няма много разлика в момента, тъй като пи принцип  през офиса не минава някакъв поток от хора. През седмицата се срещам с много малко хора, тъй като нашата работа се върши лесно online, да не кажа, че е и по-удобно. Миналата седмица на споделен екран през Viber проектирахме няколко кухни със семейства докато си пият кафето. Много е приятно. От друга страна монтажните групи работят в обекти, в които са сами и нямат достъп до други хора. Мисля и се надявам, при нас да се отрази много малко сегашната ситуация.
 
Уплашиха ли се хората и мислят ли за дома и обновяването му към момента?

Отначало си помислих, че работата ще спре, но сгреших. Към момента имаме работа и работим по проекти. Разбираемо е да има и такива хора, които да се притесняват и да се чувстват несигурни в тази обстановка. Както казах вече, при нас говорим за дългосрочни проекти и нещата се случват по-плавно. Другото, което е, всеки човек с инвестиционно мислене знае, че в такива моменти е добър вариант да закупиш имот или да инвестираш заделени пари в нещо дългосрочно. Много хора се свързват с нас, задават въпроси, обсъждаме проекти. Искам да успокоя клиентите ни, че фирмата е стабилна, буферирали сме заплатите на екипа за следващите три месеца, за да могат да работят спокойно. Слава богу, вече нямаме и кредити. Преди две години, когато реших да покрия кредите, колегите ме мислиха за луд („Всеки работи с кредити … „, Какво толкова ще стане, че да спре всичко и т.н…. ) Е, прав бях и се радвам, че го направих, защото сега мога да запазя бизнеса и да осигуря спокойствие на клиентите и екипа си.
 
Работата отвкъщи позволява на хората да виждат много по-често всичко онова, което са оставили „за после“, както и несъвършенствата от последния ремонт. Може би това донякъде помага при проектите, по които работите, а и за нови такива?

Няма начин след толкова стоене в къщи, това да не се отрази и в тази посока. Като казвам стоене, това не е лежане на дивана, а активна работа online. Клиентите ми постоянно са в срещи с техните клиенти или имат оперативна работа. Забелязвам, че така графикът им е разчетен по часове и по-лесен за спазване, тъй като няма обичайното разсейване от колеги, куриери и т.н в офиса. Положително влияние действа и фактът, че семействата са заедно и могат да обърнат внимание на проекта в спокойна обстановка.
 
Имате ли проблем с доставка на материали?

Усещат се липса на някои материали, но в нашия бранш, както казах, проектите са дългосрочни и не е проблем забавянето. Отделно винаги има заместител, който не изисква голям компромис.
 
Кои са последните кухни на PREGO и по кои модели работите най-много?

През последната година нещата са праволинейни до степен, че и аз не мога да го повярвам. Твърдо се продават модел Regina – шкафчета „без дръжка“ (със скрита дръжка), както и модел Verona - бяла кокетна класическа кухня с пиластри, фризове и други декорации. Почти нямаме продажби на други модели. Рядко е имало толкова отчетлива тенденция през годините.
Иначе имаме един изключителен нов модел кухня HERA, който отново е без дръжки, но с по-изразено, 45-градусово скосяване на фронтовете. Тя не е в бяло, а във вече модерния черен цвят на фасадата. Интересното при нея е, че има вградено осветление в дръжката. В момента се налагат тези акценти.



 Какво трябва да знаят клиентите ви, ако имат желание да си поръчат проект?

Това, което е важно да знаят е, че можем да поемем голяма част от ангажимента по поръчката, което няма да налага тяхното присъствие. Ние ще изработим и доставим кухнята. Монтажът ни е краен, т.е няма да се налага да се викат други хора да довършват подвързване на мивки, аспиратори, въздуховоди и т.н. Отделно, чрез студиото за интериорен и продуктов дизайн OptimalDesign  (www.optimaldesign.bg) можем да се погрижим за цялостното обзавеждане и да си направят ремнот, без да се притесняват от ситуацията в момента и дори без да излезет от комфорнтата си зона. 


 
Какво трябва да направи човек, ако иска да си поръча нова кухня или да си обнови изцяло жилището, но се чуди, дали сега е моментът?

Просто да ме потърси на тел.: 0888 148 428. Аз управлявам проектите и ще мога да придвижа работата по мечтаната кухня или ново жилище.

Фейсбук страница на OptimalDesign

prego.bg

 

Платена публикация