Лек ръст в потребителите на социални услуги, предоставяни от община Шумен, се наблюдава след въвеждане на извънредните мерки. Увеличен е капацитетът на Домашния социален патронаж, а Обществената трапезария работи на пълни обороти. 

От двете услуги се възползват над 500 възрастни, социално слаби и самотно живеещи жители на община Шумен, които получават топла храна всеки ден.

„Увеличихме капацитета на социалния патронаж. След въвеждането на извънредните мерки още 15 шуменци бяха включени към тази услуга. В момента до 400 жители на общината достига топла храна чрез Патронажа. 110 са тези, които ползват услугите на Обществената трапезария, която работи с пълен капацитет“, каза за ШУМ.БГ заместник-кметът по здравеопазване и социална  политика д-р Светлана Маркова.

Д-р Маркова каза още, че екипите, които приготвят и разнасят храната на този етап се справят. „Уморени са, но се справят. Всички разполагат с предпазни средства и изпълняват задълженията си“, уточни д-р Маркова.

За тази социална услуга не могат да се използват доброволци, защото има изисквания, като придобиване на здравна книжка и други документи, които в момента не могат да се издадат.

ШУМ.БГ