Водещите трима тенисисти Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерeр застават зад идеята за създаване на фонд, който да подпомогне финансово ниско класираните състезатели. Новината обяви редакторът на Sports Illustrated Джон Вертхайм.

Според информацията в съобщение Джокович, който е президент на Съвета на играчите, уточнява, че част от парите във фонда ще бъдат гарантирани от дарения на първите 100 в ранглистата.

Идеята е първите петима да допринесат с по 30 хиляди долара, състезателите от шесто до десето място да предоставят по 20 хиляди и т.н., като играчите в дъното на топ 100 и първите 20 при двойките да дарят по 5 хиляди.

По този начин ще се гарантират малко над 1 милион долара, като надеждите са в допълнение Асоциацията на професионалните тенисисти да осигури още милион, а организаторите на четирите турнира от Големия шлем да влеят във фонда по 500 хиляди долара.


Така крайната сума, която ще бъде събрана е между 4 и 4.5 милиона долара. Идеята е тя да бъде разпределена между играчите от 250-о до 750-о място в ранглистата, като всеки получи по 10 хиляди.

Тримата големи в тениса планират във фонда да влязат половината пари от наградния фонд на финалния мастърс в Лондон, ако турнирът се проведе.

"Очевидно не знаем дали това събитие ще се проведе този сезон. Ако това не стане, всички трябва да допринесем значителна сума от спечеленото на Australian Open през 2021 г. Не само ние тримата, но и всички играчи, които са част от финалите в Лондон или Australian Open. По този начин ще бъде честно всеки да допринесе за каузата", казва Джокович.

Всички мачове в тениса са спрени поне до 13 юли. Плановете за спасение на сезона включват провеждането на три турнира от Шлема и седем надпревари от сериите "Мастърс 1000".

Дневни