Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че поддържа постоянна връзка със спортните федерации и работи по план за подновяване на тренировъчния процес. Той поясни, че е направил всичко необходимо, за да бъдат запазени предвидените бюджети за 2020 г.

"Ще направим всичко възможно да използваме бюджетите, предназначени за състезания, за тренировъчни лагери и други тренировъчни дейности. В процес сме на изготвяне на план за поетапно възстановяване на тренировъчните дейности", каза Кралев, като думите му дойдоха по време на видеоконференция със спортните министри от държавите в Европейския съюз.

Той допълни, че с федерациите обсъжда варианти за реорганизиране на спортния календар, който трябва да бъде съобразен с промените при международните състезания.

Според Кралев въведените от правителството мерки срещу разпространението на коронавируса показват отлични резултати. Той уточни, че спортът е един от секторите, отговарящи на условията за финансова помощ от държавата.

"България въведе мярка, която позволява субсидиране на 60% от заплатите на служителите на дружествата, притежаващи или управляващи спортни бази за срок до 3 месеца. Собствениците им могат да кандидатстват за това подпомагане, като се цели да се сведе до минимум съкращаването на служители", каза Кралев, цитиран от БТА.

Именно схемата "60/40" привлече вниманието, като по-рано през деня министърът на финансите Владислав Горанов препоръча на футболните клубове да не кандидатстват за държавна помощ. Думите му дойдоха, след като "Лудогорец" обяви, че е кандидатствал за подкрепа и ще дари получените пари осигуряване на храна на крайно нуждаещи се в Лудогорието.

Във видеоконференцията Кралев допълни, че спортният сектор в Европа се нуждае от план за действие за справяне с последиците от пандемията. Той поясни, че въпреки невъзможността да тренират пълноценно, спортистите са намерили начин да се подготвят у дома.

"Това не спря силния дух и иновативното мислене на нашите спортисти, треньори и спортен персонал. Много от тях прилагат иновативни решения за тренировки у дома и използват цифровите технологии не само за комуникация, но и за създаване и споделяне на качествени тренировъчни режими. Радвам се, че онлайн мотивацията, идваща от спортното движение, оказва положителен ефект и върху нашите граждани, които активно поддържат форма в домовете си", каза още Кралев.

Дневник