Европейската комисия да измисли как да бъде финансирано икономическото възстановяване на Европа след коронавируса - това са се споразумели лидерите на ЕС-27 на днешния онлайн Европейски съвет. Те ще очакват конкретни предложения от ЕК и тогава ще преценят кога да проведат нова среща, обясни председателят на Съвета Шарл Мишел.

"Много държави още не са достигнали пика на вируса, но знаем, че мащабът, скоростта и влиянието на икономическата криза са безпрецедентни", каза Фон дер Лайен. "Освен ако не действаме решително и заедно, възстановяването няма да бъде симетрично и разделенията между държавите ще се задълбочат." Убедена съм, че има само един подходящ инструмент - европейски бюджет, който да бъде ясно свързан с Фонда за възстановяване, каза още тя.

Кризата започна, докато трите основни европейски институции - Съвета, Комисията и Парламента - имаха тежки преговори за Многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021 - 2027 г.

По думите ѝ следващият бюджет трябва да включи повече финанси за инвестиции и кохезия; за Зелената сделка и Цифровата трансформация на Европа; нови инструменти за справяне с кризи и подкрепа на съседните региони.

Обсъжданията са били по-малко враждебни в сравнение с отпреди месец, твърдят източници на агенция "Ройтерс", но остават разделенията между "пестеливата четворка" - Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, и държавите начело с Италия, които искат финансирането да се дава чрез грантове. По-широкият списък с държави от Северна Европа, сред които и Германия, одобряват създаването на Фонд за възстановяване, който да бъде свързан със следващия седемгодишен бюджет на ЕС. След срещата германският канцлер Ангела Меркел коментира за пореден път, че създаването на Фонд за възстановяване е в интерес и на Германия, чието добруване зависи от добруването на всички страни-членки.

"Действията на всички европейски правителства и институции се следят отблизо от гражданите. Не можем да забавим мерките, които са необходими, имаме споделена отговорност за бърз отговор.", заяви по-рано днес председателят на Европарламента Давид Сасоли. "Ние силно подкрепяме облигациите за възстановяване като инструмент за финансиране на тези усилия за излизане от кризата".

"Докато настоящите усилия и всички налични средства трябва да се съсредоточат най-вече върху преодоляването на непосредствените последици от пандемията от COVID-19, ние трябва да поставим основите за възстановяването и да предоставим на нашите икономики средствата и инструментите, които да подсилят националните икономики и целия ЕС и да го направят по-единен. В това отношение амбициозната многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. е част от решението. В рамките на дългосрочния бюджет на ЕС, Бюджетният инструмент за сближаване и конкурентоспособност (БИCK), който трябва да бъде интегриран в Програмата за подкрепа на реформите (ППР), ще бъде един от ключовите инструменти за укрепване", заявиха днес представители на комисиите по бюджета и икономическите въпроси в ЕП.

Дневник