Общинският съвет в Шумен прие предложението от мерки на администрацията за подпомагане на бизнеса по време на извънредното положение на сесията си днес.

Мерките важат за времето на извънредното положение, обявено от Народното събрание на 13.03.2020 г., за периода на преустановяване на дейността им от въвеждането на забрана със заповед на министъра на здравеопазването или на кмета на общината до отмяната на забраната.

Физическите и юридическите лица, ползващи терени общинска собственост, ще са освободени от такса. Мярката е за търговци, които са преустановили дейността си. Тя ще обхваща такива, управляващи заведения за хранене и развлечения, ползващи летни тераси за сервиране на открито, търговци, разположили вендинг апарати на общински терен и търговци на територията на Общинския пазар и на обособените площадки за търговия със селскостопанска продукция.

От заплащане на наем се освобождават наематели на обекти общинска собственост, за дейност, която е преустановена със заповед на министъра на здравеопазването или на кмета на общината във връзка с извънредното положение.

Също така ще се удължи срокът на дължимите наеми за общински жилища за месеците март, април и май 2020 г. с един месец след отмяната на извънредното положение.

Съветниците приеха също субсидиите с местни приходи за местни дейности и дофинасирането на държавно делегирани дейности с местни приходи да се предоставя за периода на извънредното положение единствено в размера на действително извършените неотложни разходи с постоянен характер. До отмяната на извънредното положение да не се сключват договори за финансиране с местни приходи на спортни, културни, младежки и научни мероприятия и за обучения.

Със „за“ бе гласувано и предложението през 2020 г. отстъпка от 5 на сто се прави на лицата, предплатили до 30 юни такса “Битови отпадъци” за цялата година.

Според приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявен с решение на НС, отстъпка 5 на сто се прави и на лицата, предплатили до 30 юни данъка върху недвижимите имоти /ДНИ/ за цялата година и данъка върху превозните средства /ДПС/ за цялата година.

ШУМ.БГ