Комплекс „Създатели на българската държава“ получи статут на паметник на културата от най-ново време с национално значение.

Заповед за това е издал вчера министърът на културата Боил Банов.

С получаването на този статут община Шумен ще може да разчита на държавни средства за поддръжката и ремонтите на територията, определена като защитено недвижимо културно наследство.

Територията, която се определя като „защитена за опазване на недвижимото културно наследство“ включва площ от 842269,92 кв.м. и обхваща, освен паметника, така и площадните пространства, сгради (каса, кафе, тоалетна и др.), стълбите към паметника, водната каскада, пешеходния и автомобилен път към комплекса, паркинга и др.

На тази територия се забранява строителството, с изключение на дейности, свързани с реставрацията или консервацията на Паметника. Допускат се и дейности за експониране и социализиране на културната ценност. Забранява се по Паметника да се привнасят нови елементи и паметни знаци, както и да се огражда, като изключение се допуска само в случай на обезопасяване на части от него, но при това положение се изисква оградите да бъдат прозрачни.

Пространството около Паметника остава достъпно за провеждане на концерти, експозиции, ритуали, чествания, събирания и др., но нито едно от тези събития не трябва да застрашава опазването на културната ценност.

Заповедта на министъра на културата може да се обжалва в едномесечен срок.

По-късно от пресцентъра на общината разпространиха изявление по темата от кмета Любомир Христов.

„За нас беше много важно да има статут, който ще ни даде възможност да кандидатстваме за финансиране чрез програми за опазване на националното и световното културно наследство. Ще търсим средства както по национални, така и по европейски проекти. Досега, без статут, това беше невъзможно. Един от задължителните критерии в оценката за допустимост е паметникът да попада в категорията „национално“ или „световно“ значение, да е национална или световна културно-историческа ценност“, казва градоначалникът. 

Той припомня, че за да се стигне дотук, общинската администрация е извършила огромен труд и е събрала разпиляната документация около изграждането на Паметника. 

ШУМ.БГ