Депутатът от ДПС Делян Пеевски е помагал много пъти на "Левски". Това заяви треньорът на баскетболния "Левски Лукойл" Константин Папазов пред телевизионния водещ Сашо Диков, който имаше роля да връчи акциите на клуба на премиера Бойко Борисов при прехвърлянето им от бизнесмена Васил Божков на 13 май.

"Ситуацията с "Левски" и неговият евентуален хипотетичен край, докато е в мъртвата хватка на пренасянето на акции, се появява дарение и това дарение помага да се отложи мъртвата хватка. Делян Славчев Пеевски е помагал много пъти на "Левски". Бил съм шест години треньор на "Левски", в пет от които Делян Славчев Пеевски е давал половината бюджет", каза при гостуването си в предаването "Евродикоф".

Пеевски излезе на сцената на 19 май, когато "Левски" обяви, че е получил дарение от него чрез фирмата му "Интръст" на стойност 500 хиляди лева. Впоследствие то беше прието от клуба и предизвика остра реакцията и разделение в мнението на феновете.

Папазов допълни, че не се чувства неудобно и не вижда причина да бъде отказано дарението. От години има твърдения, че Пеевски и Борисов стоят в сянката на собствеността на "Левски".

Пред Би Ти Ви баскетболният треньор поясни, че ако в следващите дни клубът изпълни целта си да събере 1.5 милиона лева чрез феновете си, сините няма да бъдат зависими от дарението на Пеевски и "тогава с високо вдигнати чела да отидем и да говорим с господин Пеевски дали заедно не може тези пари да пратим в някоя болница".

"Тогава може да имаме претенции, защото дарение по смисъла е спасяване на живот", допълни Папазов.

За срещата между него, Наско Сираков и следователя от Националната следствена служба и бивш член на ВСС Ясен Тодоров, Папазов обясни, че са искали консултация от Тодоров, който е юрист. Срещата се е провела преди Божков да обяви в петък, че ще прехвърли акциите на Сираков.

"Няма по-подходящ от Наско Сираков"

Папазов уверен, че Божков ще спази обещанието си и чрез партньора му Георги Попов, който е формалният собственик на "Левски", ще предостави мажоритарния дял от акциите на Сираков. Бившият футболист вече заяви, че е готов да ги приеме.

Първоначално Папазов твърдеше, че Божков, който е с 11 обвинения и има искане за екстрадирането му от ОАЕ, му е обещал да прехвърли акциите на негово име, но впоследствие те бяха джиросани към премиера. Баскетболният треньор заяви, че не се чувства унизен, като е "готов да бъда употребяван от името на "Левски" всеки ден".

"За разлика от много, които се съмняват, аз вътрешно съм убеден в морала на господин Божков и това беше неговият анонс, че няма никакъв начин да не се случат нещата", каза Папазов в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

Според него с авторитета си Наско Сираков трябва да поведе синята общност и клубът трябва да използва потенциала на фенската си маса.

"Няма по-подходящ от Наско Сираков. Да, Наско Сираков щеше да е в моя екип, защото несъмнено първо видяхте огромната синя любов и второ, заради високата експертиза и харизмата, която притежава. Те са тези, които го правят различен. Наско Сираков не може да бъде втори номер, той е роден да бъде номер едно".

"Левски" е първият клуб в страната, който ще покаже новия модел на управление. Този, който трябва да бъде моделът на бъдещето", допълни Папазов, според когото досегашният модел, при който клубът е зависим и финансиран от един човек, е изчерпан.

Дневник