“Напоителни системи” получи разрешително за ползване на водите от яз. “Шумен” за напояване на земеделски площи. Количеството, което може да се ползва, е в размер на 1 млн. куб м годишно. Това съобщи за ШУМ.БГ днес управителят на шуменския клон на дружеството инж. Христо Николов. 

“Разрешителното ни дава техническата възможност за подаване на води за напояване в землището на община Шумен. Предимството е, че тя ще стига по-бързо до производителите, по-бързо ще се пълни цялата система, заради разстоянието, което е много по-малко. Но това са само помощни количества, което означава, че стопаните ще продължат да ползват вода за напояване и от яз. “Тича”. Все пак от там ще намалеят източените количества и съответно загубите по трасето”, обясни инж. Николов.

Той уточни още, че към днешна дата обемът на яз. "Тича" е 155.770 млн. куб м.

“Заради падналите валежи нивото на язовира се задържа за няколко дни, но от днес притокът отново е по-малък от разхода. Към момента от яз. “Тича” единствения разход на вода е за ВиК и екология, тъй като заради падналия дъжд напояване на земеделски площи не се извършва”, каза още инж. Николов.

ШУМ.БГ