След разлома в общинската структура на ГЕРБ във Видин бившият втори човек в партията отиде в крайдунавския град, където представи годишния анализ за 2019 г. на Евро-атлантическия център за сигурност - неправителствена организация, която оглавява.

На срещата, която била планирана преди пандемията от коронавирус, е присъствал бившият кмет на Видин Огнян Ценков, който съща напусна партията. На него Цветанов е подарил първото копие на "България и светът 2019", защото е "човек със силни принципи и убеден евроатлантик". Бившият зам.-председател на ГЕРБ публикува във фейсбук и снимка как тича в дунавската градина във Видин и благодари на бившия кмет за успешния му мандат.

Пред "Дневник" Огнян Ценков обяви, че сред темите на разговор е била и евентуален политически проект. Според Цветан Цветанов на фона на случващото се в страната и процесите в ГЕРБ България имала нужда от такъв проект, който да е създаден на принципна основа и да не бъде лидерски, а решенията да се вземат на база на мненията на експерти. Ценков обяви още, че би участвал в такъв проект, но не уточни дали Цветан Цветанов е започнал да формира партия, или само разговаря. Той каза, че на срещата е имало и други хора, напуснали ГЕРБ, които също питали за нова партия. Телефонът на бившия зам.-председател на ГЕРБ днес е изключен.

Преди седмица премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Цветан Цветанов е обиден и вероятно ще направи партия. Това стана, след като прокуратурата обяви, че няма да го разследва за скандала с купения на цена под пазарната апартамент.

Различни говорители на ГЕРБ твърдят, но неофициално, че Цветан Цветанов обикаля из страната, за да събира бивши членове на ГЕРБ за евентуален проект. Самият Цветанов не отговаря на мобилния си телефон.
В последните две седмици си проличаха раздори в две партийни организации на формацията на Бойко Борисов. Във Видин заради разногласия с областния координатор Владимир Тошев напуснаха 48 партийци, сред който и Огнян Ценков, а ръководството на ГЕРБ се опита да тушира напрежението, като изпрати вицепремиерът Томислав Дончев да раздава партийни книжки на 234 новоприети членове. В Плевен от партията бяха изключени ключови членове, които изпратиха отворено писмо до Бойко Борисов, в което критикуват областния координатор Мирослав Петров, че прави задкулисни договорки с БСП.

Самият Борисов даде да се разбере, че неглижира процесите в двете структури. На въпрос на журналисти за разцеплението премиерът обяви: "Госпожо златна, кой те накара да питаш тея глупости. Ние ви правим тунели, мостове, които не сте виждали, ти ме питаш за разцепление и еди-какво си. Тези, които сме изгонили, са тези, които хората не ги одобряват. Във Видин отиде си старият кмет. Той загуби изборите. 50 са си отишли във Видин, има 250 нови. Това ли е важно да питате."

Дневник