Северна Македония и Албания се готвят за още крачки по пътя към евроинтеграцията си - днес или утре Еврокомисията трябва да оповести начина на преговаряне с всяка от двете държави.

Преговорната рамка ще даде на държавите в блока възможност да изразят позициите си и - за пръв път - ще започне процеса на диалог със Северна Македония по нова методология, свързана с върховенството на закона. Коронавирусът вероятно ще измести първата междуправителствена конференция - фактическо начало на преговорите с Тирана и Скопие - за есента.

Това е само малка стъпка в пътя на Северна Македония и Албания към членство, два месеца след като европейските лидери подкрепиха начало на преговорите с двете страни. До края на месеца - в рамките на хърватското председателство на Съвета на ЕС - трябва да се появи версия, която ще включи началните позиции на държавите членки.

Ще има и "минидоклад" за състоянието и напредъка на двете дърави, който ще бъде предаден на съвета на посланиците от страните в ЕС и на Комитета за разширяване към Съвета на ЕС (преди "големия" доклад, т.нар. нов пакет за разширяване), изготвян от комисията за държавите със статут на кандидат или потенциални кандидати за членство. Процесът на съгласуване на рамката обикновено може да продължи няколко месеца, а това означава, че следващото по-важно развитие вероятно ще е по време на германското председателство.

Процесът пряко засяга България. През октомври, когато Европейският съвет не даде на Скопие и Тирана подкрепа за начало на диалога, София обяви - а парламентът подкрепи - позиция с няколко искания, свързани например с понятиията македонски език и македонско малцинство. Наскоро заради тях отново прехвърчаха искри между България и Северна Македония.

Главният преговарящ Буяр Османи - който заема тази позиция като служебен вицепремиер в преходно правителство, месеци преди евентуални избори - поиска партиите в Скопие да се обединят за обща позиция въпреки изострянето на политическата реторика преди вота, отложен заради COVID-19. Изборите трябваше да се състоят предсрочно, през април, заради първия отказ на европейските лидери да одобрят преговорите.

За Албания ситуацията е по-различна. Рискът за Тирана е западноевропейски държави да поставят препятствие в хода на преговорите заради проблеми във върховенството на закона.

Дневник