Въвеждат се допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19 на територията на село Изгрев, община Венец. Със заповед на кмета на общината ще бъдат затворени за посещения детската градина в селото и местното читалище, както и всички пазари на територията на общината.

Това е решението взето днес на работна среща в общината, на която присъстваха областният управител Стефан Желев, кмета на Венец Нехрибан Ахмедова, директора на РЗИ д-р Пепа Калоянова и ст. комисар Ялчън Расим, директор на ОД на МВР, съобщиха от Областна администрация.

До момента са потвърдени 3 случая на жители на селото с положителни проби за COVID-19. По-късно днес се очакват резултатите от взети проби на 16 контактни. На лицата от първа линия са връчени предписания за 14-дневна карантина. Екипи на РЗИ продължават вземането на проби на жители на селото.

Във връзка с епидемиологичната обстановка задължително е носенето на защитни маски на закрити обществени места и спазването на дистанция от 1,5 метра между две лица. Четири пъти дневно ще се извършва дезинфекция в обществените сгради, а собствениците на търговски обекти са задължени, освен дезинфекция да осигурят и защитни предпазни маски на персонала.

От страна на органите на МВР и здравните власти ще бъде осъществяван стриктен контрол за спазването на наложена карантина и противоепидемичните мерки.

За сега е трудно да бъде установено от къде е проникнала заразата, тъй като местните жители често пътували из страната. Проверява се и информация, че хора от селото са били преди седмица на семейно тържество в разградското село Ясеновец, е станало ясно още на  срещата. Затова жителите на с. Изгрев са призовани да ограничат до минимум пътуванията, срещите и събиранията при близки и роднини, посещенията в институции.

При увеличаване на случаите на заразени с коронавирус и потенциалното оформяне на село Изгрев като огнище на COVID-19 ще бъдат обсъдени и предприети още допълнителни противоепидемични мерки.

ШУМ.БГ