27 новозаразени с коронавирус са установени през изминалото денонощие в Шуменска област, съобщиха от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция. 

Най-много са случаите в каолиновското село Тъкач - 12 души. Има 6 в град Каолиново, 3 в село Наум, 2 в село Климент, по 1 в Сини вир, Средковец, Шумен и Велики Преслав. 

5 от всички заразени са деца на възраст между 1 и 13 години.
  
8 от 27-те положителните проби са в "Каолин" АД, където фирмата е тествала 60 служители и работници. "Положителните са поставени под карантина, на "Каолин" АД ще бъде връчено предписание за спазване на противоепидемичните мерки", обясниха от РЗИ.

Оттам уточниха, че заразеният с Covid-19 от Велики Преслав е настанен в болницата в областния център. Заразеният шуменец пък е служител на "Каолин". Всички проби на служители на здравната инспекция са отрицателни. 

По-късно от МБАЛ-Шумен съобщиха, че днес предстои изписване от инфекциозно отделение на излекувания руски гражданин, който е с 2 отрицателни резултата за SARS-Cov2. Приетият вчера пациент е за интензивно лечение, той е с дихателна недостатъчност.

За COVID-19 вчера са взети проби на 5-ма хоспитализирани пациенти в болницата и на 28 лица от медицинския персонал. Всички те са отрицателни, уточняват от лечебното заведение.

ШУМ.БГ