Японски учени успяха да оплодят крушови дървета, използвайки цветен прашец, пренесен върху повърхността на сапунен мехур.

Учените са търсили алтернативни подходи за опрашване поради намаляването на броя на пчелите в световен мащаб.

Когато се изстрелват от пистолет за мехурчета, деликатните сапунени сфери постигат успех от 95%. Сега изследователите тестват дронове, които сами да изстрелват мехурчета.

Сапунените мехурчета, които доставят цветен прашец, могат да предложат алтернативен начин на опрашването на ръка на растенията, като същевременно са по-деликатни от другите методи.

Айджиро Мияко от японския Advanced Institute of Science and Technology и неговите колеги разработиха техниката и успешно я използваха за опрашване на крушова овощна градина. "Скачах от радост", казва той пред Би Би Си.

Мияко и неговият екип смесват полен от круши със сапунен разтвор, съдържащ хранителни вещества, и зареждат сместа в пистолет за мехурчета. След това използвали пистолета за пускане на мехурчета в крушова овощна градина, като между две и десет мехурчета удряли всяко цвете, а по-късно измервали степента на успех, като преброявали цветята, които давали плод.

Те открили, че опрашването с помощта на сапунени мехурчета има подобен успех на опрашването на растенията на ръка, като приблизително 95% от цветята дават плод и в двата случая.

Използването на сапунени мехурчета е много по-малко трудоемко, отколкото ръчното опрашване на всяко цвете, казва Мияко. Сапунените мехурчета също са много по-нежни и поради това е по-малко вероятно да повредят нежните цветя, допълва той.

Мияко казва, че идеята за пръв път му е хрумнала, когато си играел със сапунени мехурчета в парка със сина си. "Сапунен мехур случайно удари лицето на сина ми, казва той, и се спука без никакви наранявания, разбира се."

Изследователите също са тествали техниката си за опрашване на други растения в по-малък мащаб, в лабораторията. Този път те са опитали да опрашат растения от лилия, азалия и кампанула, използвайки пистолет, за да насочат по един балон върху отделните цветя. Степента на успех е била съответно около 93%, 83% и 73%, казва Мияко. Тази промяна може да се обясни с разликите в размерите на цветята на различните растения, казва той.

Сапунените мехурчета обаче не са без проблеми. Техниката създава много отпадъци, а вятърът и дъждът могат да съсипят усилията за опрашване.

Мияко вярва, че тези ограничения могат да бъдат преодолени чрез използването на технологии като локализация и картографиране, планиране и контрол на движението.

Има голям интерес към разработването на нови подходи за опрашването на цветя, тъй като около 90% от цъфтящите растения зависят от опрашването от насекоми, като пчелите, чиято популация намалява поради изменението на климата и използването на пестициди. "Това е световна криза", казва Мияко.

Мияко казва, че следващата стъпка ще бъде да се подобри насочването на мехурчетата, например чрез използване на роботи, които могат да се движат през овощна градина или поле от култури и по-точно да насочват мехурчетата към цветята.

Джеймс Бърд от Университета в Бостън смята, че опрашването със сапунени мехури може да бъде добър начин за излагането на цветя на голямо количество прашец, но финият контрол може да се окаже труден.

"Както повечето деца са наясно, траекторията на полета на един балон може да бъде капризна дори и при най-лекия бриз и затова този метод може да бъде практически ограничен до овощни градини, с висока плътност на достъпните цветя", каза Бърд пред New Scientist.

Изследването е публикувано в списание iScience.

Дневник