18 от най-добрите улични художници на България ще участват в пленера „Историята на Шумен в графити” този уикенд. Те ще рисуват на 4 места в града - подпорната стена срещу Томбул джамия, стената на автобусния обръщач на ул." Г. С. Раковски, стената на читалище "Назъм Хикмет", стена на Информационния център на Парк "Шуменско плато" в "Кьошковете". 

"Дали сме пълна свобода на артистите и се надявам те да дадат най-доброто от себе си. Наели сме се с отговорността да представим символи, личности и исторически моменти, свързани с нашия град", каза на пресконференция днес организаторът на събитието и председател на Общинския младежки съвет в Шумен Петър Бодуров. 

Художниците са представили скици на проектите си. На стената срещу Томбул джамия ще изникнат образите на Хан Аспарух, на Тодор Колев, както и на местните забележителности Паметник "Създатели на българската държава", Мадарския конник и Розетата от Плиска.   

Художниците, заявили участие, са Станислав Трифинов - Nasimo, 140 Ideas/One for all ideas, Алекси Иванов, Esteo, Pavel Epik Kaloyanov, GLOW, Димитър Механджийски -Stern, Kotk, Devour Skew, Kemsa.rt, OSMClan/0511 и СОЛАР. 

Откриването на пленера е в петък, а закриването в неделя, 28 юни, от 14,00 часа. 

Проектът е финансиран по инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

ШУМ.БГ