Интернет порталът на МВР от днес ще дава данни не само за дължими глоби по актове и фишове по Закона за движение по пътищата, но и за невръчени такива, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Справка може да се направи по ЕГН и номер на книжка.

От МВР уточняват, че за да стане дължима една глоба то документът за нея трябва първо да бъде връчен съгласно нормативно заложените срокове. Електронен фиш може да бъде връчен във всяко районно управление на МВР или в звено "Пътна полиция", като след това може да бъде заплатен веднага. За връчване на актове е необходимо водачът да посети лично звеното на "Пътна полиция" към областната дирекция на МВР по постоянен адрес.

Както и досега при наличие на връчени и влезли в сила наказателни документи, по които се дължи глоба, се извежда списък с неплатени задължения и е осигурена възможност за заплащане на дължимите суми директно през сайта. Другите възможности за издължаване са чрез терминално устройство в структура на МВР, банков превод, пощенски запис, интернет банкиране, каси за парични преводи и чрез КЕШ-терминали.

За шофьорите, които дължат пари за глоби от този месец има нова потенциална санкция - да не могат да излязат или влязат в страната, след като за това се правят проверки на осем от граничните пунктове. Така на влизане и излизане от страната всички, които откажат да платят на място, остават без книжка, а ако колата е на тяхно име, тя се дерегистрира.


Нововъведението предизвика коментари, че така се нарушава Конституцията и европейската харта на правата на човека, които гарантират свободното придвижване. От МВР са на позиция, че няма нарушаване на права, защото човекът с неплатени глоби може да напусне страната пеш или като пътник. Така и не уточниха обаче по силата на кой закон се налагат ограниченията.

Проверки за неплатени и невръчени глоби на границите се правят също на пътниците в превозните средства, включително и автобуси. Те обаче не могат да останат без книжка, а само се приканват да се издължат, или им се връчват наказателни постановления, които още не са получили.

От преди две години и половина от две години и половина пътната полиция получи право на пътя да дерегистрира превозни средства и да прибира книжките на водачи с връчени, но неплатени наказателни постановления.

В момента за обществено обсъждане са качени и промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат по-бързо налагане на санкциите и намаляване на възможността за избягване на наказание заради изтекла давност. Най-сериозната промяна е, че за всички нарушения ще се издават фишове, като отпаднат актовете и предвиждането на възможност те да се считат за връчени и когато виновникът не е открит.

Дневник