Мачовете от българското футболно първенство ще останат в каналите на "Нова броудкастинг груп" за още пет години, реши изпълнителният комитет на Българския футболен съюз (БФС).

Настоящият договор между организацията и телевизията изтича след следващия сезон. Новият ще е до 2025-26 г. и ще е на обща стойност 32.5 млн. лева без ДДС.

Така се запазва преплитането на интереси около Кирил Домусчиев, който е собственик на шампиона "Лудогорец", на "Нова броудкастинг груп", на фирмата посредник за телевизионните права "Футбол про медиа" и е член на изпълнителния комитет на БФС.

"Постъпиха три предложения - едното за 200 хил. лева на сезон, другото за 3 милиона лева на сезон и офертата, която е от сегашния ни партньор е за 6.5 млн. лева на сезон, като това са цени без ДДС. Офертата, която се одобри, е да се продължи сегашният договор за пет години. Цената е общо за 32.5 млн. лева без ДДС", каза вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев.

Настоящият договор беше на по-ниска стойност - в първите две години телевизията плащаше по 5.5 млн. лева, в третата сумата беше 6 милиона, а в последните две години - по 6.5 млн. лева.

Наскоро се появиха твърдения, че "Левски" и ЦСКА ще искат промяна в разпределението на сумите с аргумента, че мачовете им предизвикват най-голям интерес. Новият собственик на сините Наско Сираков заяви, че искането и мечтата му са клубът да получава между 2 и 4 млн. лева. "Не сме щастливи и доволни от това, което получаваме като телевизионни права."

"Самото разпределение на средствата се приема от Професионалната лига. Всички клубове се събират и взимат решение. Това е била практиката до момента, така ще бъде и занапред", заяви Фурнаджиев. Той посочи, че има промяна и БФС вече ще получава 5% вместо досегашните 10% от тези 6.5 млн. лева на сезон, идващи от договора за телевизионните права.

Първа лига и "замразяването на VAR"

Другото решение на изпълнителния комитет е Първа лига да остане с 14 отбора и догодина. Промяна ще има в плейофите в шестицата, като вместо по два мача при разменено гостуване отборите ще играят само по веднъж всеки срещу всеки.

Засега се спира работата по въвеждането на технологията за видеоповторенията (VAR). През декември футболният съюз обяви, че ще работи усилено за въвеждането на VAR. Тогава Домусчиев поиска подкрепа от държавата, но министър-председателят Бойко Борисов отвърна, че въпросът е дали хората искат да плащат за видеоповторенията. По-късно БФС обяви, че е получил три предложения от фирми за въвеждането на системата.

"Предвид неяснотите - и финансови, и спортно-технически, засега този проект е замразен", заяви Фурнаджиев.

Дневник