Американският писател Джордж Р. Р. Мартин пише шестата част на епичната сага „Песен за огън и огън“, върху която се основава телевизионният сериал „Игра на тронове“. Новата книга се нарича „Ветровете на зимата“ и се очаква да бъде завършена едва през следващата година, обяви писателят в блога си.

Мартин отбеляза, че по време на пандемия новият коронавирус живее в малка къща в планината. "Поне принудителната изолация ми помогна да пиша. Всеки ден прекарвам много часове над „Ветровете на зимата“ и уверено вървя напред в работата си," казва той.

"Вчера завърших нова глава, още една преди три дни и още една - миналата седмица. Но не, това не означава, че книгата ще бъде завършена утре и ще бъде публикувана следващата седмица. Това ще бъде огромна книга и все още имам много работа“, добавя писателят.

Авторът изрази съжаление за отмяната на събитие, планирано по-рано през юли в Нова Зеландия, на което трябваше да се съберат почитателите на фантастиката. Мартин също трябваше да присъства, но сега отбеляза, че подобно пътуване може да му попречи да напише книгата.

"Мога да посетя Уелингтън (Нова Зеландия) догодина, когато се надявам пандемията от COVID-19 и работата върху „Ветровете на зимата“ да приключат", добави писателят.

Говорителят му каза пред New York Times, че досега не са определени срокове за завършване на книгата. Петата книга от сагата беше публикувана през 2011 г. Излизането на шестата книга многократно се отлага. Предполага се, че след нея Мартин ще напише и седма книга от поредицата.

Дарик