Два месеца остават до началото на най-голямото колоездачно състезание Тур дьо Франс, но организацията по него вече върви. Обиколката през 2020 г. ще бъде първата в историята, която ще се проведе при условията на пандемия от коронавирус. Директорът на надпреварата Кристиан Прюдом разказа какви мерки ще предприемат организаторите, за да успее състезанието да се проведе безопасно.

Сред тях са ограничаване на достъпа до колоездачите и създаване на безопасна обстановка около отборите.

"Няма да има никакви ръкостискания, поздрави, целувки или прегръдки на награждаванията след етапите.
Рекламният керван, който се движи пред колоната в етапите, ще бъде намален и ще е с около 60% от общия брой на превозните средства, някъде около 100", коментира Прюдом.

Той посъветва любителите на колоезденето на бъдат отговорни и също да спазват всички мерки.


"Тази година не е най-добрата, за да опитвате да попълните колекцията си от автографи или да си правите снимки с колоездачите. Всеки един трябва да е отговорен, защото от всички нас зависи Тура да се проведе".

След промяната в календара Тур дьо Франс ще се проведе между 29 август и 20 септември. Генерална проверка за мерките за сигурност във Франция ще бъде състезанието "Критериум Дофине", което е насрочено от 12 до 16 август.

"Нуждаем се от система, с която да ограничим достъпа на публиката. Не само преди етапите и след финалите, но и на шосето и на някои от големите височини. Знаем, че ще бъде трудно, но имаме два месеца", коментира Прюдом.

По думите му организаторите ще направят корекции, които да бъдат в интереса на публиката, колоната и здравето на всички хора.

"Има много малки детайли, които променяме. Например ще трябва да намерим други зали за пресата, които сега са планирани в училища, но те ще са отворени за децата през септември. Също така маршрутът е планиран да минава през Лион, но сега ще съкратим с 3 км този етап, за да не влизаме в града".

Дневник