Очаква се клиничната пътека, по която се лекува коронавируса да бъде увеличена двойно и да достигне 1200 лв - това прогнозира в интервю за БНТ директорът на болницата за спешно лечение "Пирогов" Асен Балтов. Той уточни, че текат преговори за това между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз и изрази надежда те да приключат до края на юли, за да може във втората половина на годината това лечение да бъде дофинансирано и да се доближи до реалните разходи.

Балтов подчерта, че ако обичайна пневномия се лекува средно за около седмица в болница, то при COVID-19 престоят в лечебно заведение е 14 - 20 дни заради спецификата на заболяването и заради изискванията за отрицателни тестове след това.

Шефът на "Пирогов" Асен Балтов повтори мнението си, че рязкото смекчаване на ограничителните мерки е причина за високия темп на заболеваемост в последните две седмици и посочи като основна причина отварянето на нощните заведения, в които не се спазва никаква дистанция. Същата позиция изразиха в предните дни изразиха и членовете на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев.

Балтов отчете, че в момента болните с коронавирус в "Пирогов" са 29 и подчерта, че плавно се върви към предишния пик на заразата, когато те са достигнали 52-ма.

Дневник