Полицаи гостуваха на две шуменски детски градини с тематични беседи свързани с безопасността на малчуганите. Инициативите са част от отбелязването на Националния ден на безопасността на движението по пътищата - 29 юни. Те се провеждат под мотото „На пътя животът е с предимство“, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР в Шумен.

В ДГ “Слънце“ пътните полицаи Йордан Жеков и Синан Хюсеин припомниха на децата основните правила при управление на велосипеди и тротинетки. Въпреки че децата показаха много добри знания, полицаите не пропуснаха да им дадат ценни съвети за безопасността им. Напомниха им да се возят винаги на задната седалка на автомобилите на столче и задължително с предпазен колан.

В ДГ “Дружба” пък се проведе открит урок по правилно и безопасно пресичане. Инспекторите от сектор „Пътна полиция“ Мирослав Миронов и Румен Стоянов изнесоха беседа, в която се включиха децата от четирите групи на градината. Малчуганите не изпитаха затруднение при решаване на поставени задачи при пресичане на регулирани и нерегулирани кръстовища.

От днес  инспектор Ирина Панова от Детска педагогическа стая към РУ- Шумен започва обучение с възпитаници на клуб „Млад полицай“ към Детска работилница по изкуство към РБ „Стилиян Чилингиров“. Заниманията ще продължат до края на седмицата.

Пътни полицаи от областната дирекция ще раздават и флаери, предоставени от Областна администрация – Шумен. Днес се провеждат и специализирани полицейски операции по пътна безопасност на територията на РУ - Нови пазар.

Акцент тази година при отбелязването на Националния ден на безопасността на движението по пътищата са четири теми - опасностите от използване на мобилен телефон при шофиране, скоростта, важността от поставяне на обезопасителен колан, безопасността в градски условия, най-вече на пешеходците.

ШУМ.БГ