Социалната мрежа "Туитър" ще премахне термините master, slave и blackist ("господар", "роб" и "черен списък" от програмните си кодове в замяна на по-"включващ" език, съобщи Би Би Си. Американската банка "Джей Пи Морган" също обяви подобни намерения - това са само два примера за опита на големия бизнес да се справи с расизма след протестите заради убийството на чернокожия Джордж Флойд от бели полицаи в Минеаполис.

Замяната на термините вероятно ще струва милиони и ще отнеме месеци, смятат експерти. Промяната е започнала още през януари по инициатива на чернокожи програмисти в компанията, но движението Black Lives Matter ѝ е дало допълнителен тласък.

Инженерният отдел на "Туитър" обяви промените тази седмица, обяснявайки, че смята да замени master/slave с leader/follower ("водач" и "последовател") и whitelist с allowlist ("бял списък" с "разрешени").

Миналия месец основателят на социалната мрежа Джак Дорси дари 3 млн. долара на организацията Know Your Rights Camp, която работи за "освобожаването и добруването" на малцинствените общности.

Най-големият сайт за софтуерни развойчици - GitHub, съобщи съобщи миналия месец, че ще замени термина master от програмисткия си език.

Дневник