С цел ограничаване на разпространяването на Covid-19 в областта е необходимо да се налага по-стриктен контрол към всички. Мерките, които се въвеждат със заповедите на министъра на здравеопазването ще бъдат строго контролирани от компетентните институции. Това е заявил днес на закрито заседание на заседание на Областния кризисен щаб областният управител на Шумен Стефан Желев, съобщиха от пресслужбата му. 

На срещата е била обсъдена епидемичната обстановка, свързана с разпространението на заразата. Анализът показал, че на този етап регистрирани случаи на Covid-19 има в седем от десетте общини на област Шумен. 

След обсъждане на ситуацията е решено Регионалната здравна инспекция, полицията и длъжностните лица, определени от кметовете на общини на основание Закона за здравето, да продължат да осъществяват системен контрол за спазване на въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса. 

Областният кризисен щаб за борба с COVID-19 призовава жителите на област Шумен да бъдат отговорни към себе си и към своите близки. Щабът апелира към всички да се спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.

ШУМ.БГ