Директорът на Държавно горско стопанство - Върбица Муса Кязъм
е освободен от длъжност във връзка с установените миналата седмица нарушения, съобщиха от Североизточното държавно предприятие /СИДП/.

Случаят е от 9 юли. Служители на мобилен екип към Предприятието спрели за проверка камион натоварен с дъбови трупи. В превозния билет, представен от водача, били описани като сортимент Обли занаятчийски материали /ОЗМ/, а трупите в камиона били с видимо по-високо качество. Дървесината била задържана. От Дирекцията веднага изпратили свои служители, които извършили проверка в склада на фирмата, тъй като по-рано същият ден, камионът е направил до същия склад още два курса с материали, също описани като ОМЗ.

При детайлната проверка на всеки отделен сортимент било установено, че от общо 91 броя трупи, реално ОЗМ са само 26, а останалите 65 са с по-високо качество и с много по-висока цена. Специалистите установили, че било допуснато и неправилно разкройване на материалите, за да не отговарят на стандарта и да бъдат закупени на по-ниска цена. 

Фирмата купувач е същата, която е добила дървесината. 

"При такава схема значително се ощетява ДГС-Върбица за сметка на фирмата, която е закупила дървесината. Това не би могло да се случи без съучастие на служители на стопанството", коментира директорът на СИДП инж. Веселин Нинов. Той обясни, че в конкретният случай фирмата закупила дървесината на значително занижена цена формално не е допуснала нарушение и излиза чиста от ситуацията. 

"Цялата отговорност е на служителят, който е експедирал дървесината. Какви са били мотивите да прояви бездействие или има умисъл в деянието, тепърва ще се разбере, но цялата отговорност е само негова", категоричен е инж. Нинов. 

Проверките на територията на ДГС-Върбица ще продължат и през следващите дни. След приключване на проверките и обобщаване на констатираните нарушения, ще бъде уведомена и прокуратурата. 

ШУМ.БГ