Община Шумен състави на граждани и фирми над 2000 акта за просрочени данъчни задължения. Уведомленията вече са изпратени по пощата и местната данъчна служба очаква длъжниците. 

Това стана ясно днес от думите на зам.-кмета по бюджет и финанси Татяна Костова и на директор на Дирекция “Бюджет и финанси” Десислава Петрова по време на обсъждане на касовото изпълнение на бюджета на общината.  

200 от актовете са на фирми, а останалите 1800 са на физически лица. Общият размер на забавените данъчни плащания са в размер на няколко милиона. "Не допускаме задълбочаване на просрочията. С актовете за установяване на данъчни задължения се прекъсва давността им. Очакваме ефекта от това и до края на годината мислим, че ще можем да стопим недостига в бюджета", каза Костова. 

Тя добави, че в сравнение с април, когато бе обявена дупка в приходната част на общинския бюджет от над 4 млн. лв., то сега тя е 1,7 млн. лв. Според Костова роля за забавянето на плащанията от страна на гражданите е оказал фактът, че заради пандемията от коронавирус държавата удължи срока за плащане на данъците с 5% отстъпка до края на юни.  

"Ако е необходима актуализация на бюджета, ще я предложим на деветмесечието", каза още финансовият зам.-кмет. 

ШУМ.БГ